Omdat steeds meer mensen een gietvloer in huis hebben liggen, rijst de vraag of deze vloer eigenlijk wel goed is voor het milieu. We willen in deze blog met je doornemen wat de verschillende aspecten van deze vloer zijn op dit punt en of de gietvloer een risico vormt voor de gezondheid. Lees snel verder, check de info en doe er je voordeel mee.

De gietvloer: schadelijk of niet?

Is een gietvloer nu wel of niet schadelijk voor het milieu? Veel mensen vragen het zich af. Steeds meer mensen hebben ook een vloer gekozen die van giethars gemaakt is. We noemen dit ook wel epoxy. Het gaat hier om een kunststof die zeer slijtvast is. Dit laatste maakt de vloer duurzaam. Dit is goed nieuws voor het milieu. Daarnaast brokkelt een gietvloer niet snel af. Dat is ook erg fijn, want dan komt er geen materiaal in het milieu terecht. Het is kunststof dus het breekt niet af. Je kunt een gietvloer opnieuw gebruiken, in vermalen staat in andere producten. Helemaal opnieuw tot ruwe grondstoffen terugbrengen, dat lukt niet met een gietvloer. Dit komt omdat het proces, dat uiteindelijk resulteert in de kunststof, onomkeerbaar is. De gietvloer is dus niet schadelijk voor het milieu, maar wij hopen in de toekomst dat deze totaal te recyclen is.

Is een gietvloer schadelijk voor je gezondheid?

In tegenstelling tot verschillende verfsoorten die nog jarenlang een bepaalde giftige damp kunnen afgeven, is het met de gietvloer een stuk beter gesteld. Veel beter zelfs! Nadat de gietvloer gelegd is, is er geen sprake dat er een bepaalde stof nog vrijkomt die schadelijk voor de gezondheid zou kunnen zijn. Dat is erg fijn, want je wilt natuurlijk niet in een woning zitten waar gif uit de vloer komt. Nadat de gietvloer in een kamer gelegd is, is het wel erg slim om even een tijd de ruimte te ventileren. Daarna is het klaar en kun je de kamer gaan inrichten zoals je dat graag wilt.

Kies milieuvriendelijke meubels 

Wat voor het type vloer geldt, is natuurlijk ook van belang wanneer je gaat kijken naar bepaalde meubels voor je interieur. De gietvloer is gelegd en dan wil je natuurlijk lekker inrichten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor schuifkasten op maat, dat is een slimme manier om de ruimte in je woning te gebruiken. De woonruimte wordt op deze manier niet zo aangesproken. Daarbij is het ook nog een keer zo, dat wanneer je kiest voor milieuvriendelijke meubels, je ecologische voetafdruk kleiner wordt. Kies altijd voor meubels waar verf op gebruikt wordt die niet na jaren nog gif uitzweet. Op deze manier zul je jouw gezondheid en die van je familie behoeden voor problemen.